Ako sa vyrábajú dymovnice

dymovnica

Dymovnica, ktorú by ste si kúpili v obchode s ohňostrojmi, sa zvyčajne vyrába z chlorečnanu draselného (KClO3 - oxidačné činidlo), cukru (sacharóza alebo dextrín - palivo), hydrogenuhličitanu sodného (inak známeho ako soda na pečenie).

Aby sa zmiernila rýchlosť reakcie a udržala sa príliš horúcej) a práškové organické farbivo (pre farebný dym).

Keď je spálená komerčná Dymovnica, výsledkom reakcie je biely dym a teplo vyparuje organické farbivo.

Komerčné dymové bomby majú malé otvory, cez ktoré sa vypudzuje dym a farbivo, aby sa vytvoril prúd jemne rozptýlených častíc.

Vytvorenie tohto typu dymovnice je mimo väčšinu z nás, ale môžete si vyrobiť účinnú dymovnicu celkom ľahko.

Existujú dokonca aj farbivá, ktoré môžete pridať, ak chcete vytvoriť farebný dym.

Materiály

Na výrobu dymovej bomby potrebujete:

  • Cukor (sacharóza alebo stolový cukor)
  • Dusičnan draselný, KNO3, tiež známy ako soľnička (nájdete ho v niektorých záhradných predajniach v sekcii hnojív)
  • panvica
  • Alobal

Ako vyrobiť dymovnicu

Nalejte asi 3 diely dusičnanu draselného na 2 diely cukru do panvice (pomer 5: 3 je tiež dobrý).

Merania nemusia byť presné, ale chcete viac KNO3 ako cukru. Napríklad môžete použiť 1 ### 1 šálky KNO3 a 1 šálku cukru.

Ak použijete rovnaké množstvo KNO3 a cukru, vaša Dymovnica bude ľahšie zapálená a bude horieť pomalšie.

Keď sa približujete k pomeru 5: 3 KNO3: cukor, dostanete dymovnicu, ktorá horí rýchlejšie.

Na panvicu naneste malé množstvo tepla.

Zmes premiešajte lyžičkou pomocou dlhých ťahov.

Ak vidíte, že sa zrná cukru začínajú topiť pozdĺž okrajov, kde sa miešate, vyberte panvicu z tepla a pred pokračovaním teplotu znížte.

V podstate karamelizujete cukor.

Zmes sa roztopí a stane sa karamelovou alebo čokoládovou farbou.

Pokračujte v zahrievaní / miešaní, až kým nie sú zložky skvapalnené.

Odstráňte z tepla.

Nalejte tekutinu na kúsok fólie.

Na odskúšanie dávky môžete naliať menšie množstvo na samostatný kus.

Dymovnice môžete naliať do ľubovoľného tvaru, na predmet alebo do formy.

Tvar a veľkosť ovplyvnia horiaci vzor.

Ak nechcete okamžite čistiť svoju panvicu, nalejte horúcu vodu do panvice, aby ste rozpustili cukor (inak sa bude ťažšie čistiť).

Vyčistite všetky zvyšky, ktoré ste mohli vyliať z nádoby, pokiaľ na svojej varnej doske nechcete mini-dymové bomby.

Nechajte dymovnicu vychladnúť, potom ju môžete odlúpnuť z fólie.

Teraz, keď ste si pripravili svoju dymovnicu, je čas ju zapáliť ...

Ako používať dymovnicu

Tuhý materiál z dymovej bomby je horľavý a dá sa priamo zapáliť.

Svoju dymovnicu môžete zapáliť pomocou ľahšieho, najlepšie jedného z typov s dlhým zaobchádzaním, ktorý sa používa na grilovanie.

Svoju dymovnicu zapaľujte iba na dobre vetranom mieste, na povrchu, ktorý nespáli oheň.

Dymovnica bude intenzívne horieť (pomalšie s vyšším percentom cukru) fialovým plameňom.

Prípadne môžete vložiť krátku poistku do dymovej bomby, keď ju nalievate, a potom zapáliť poistku.

Receptúru dymovej bomby môžete prispôsobiť tak, aby sa vytvoril domáci ohňostroj s fontánou, plus ďalšie recepty na dymové bomby ...

Prášková Dymovnica

dymovnica

Variáciou receptúry na soľničku / cukor je nahradenie granulovaného cukru práškovým cukrom (práškový cukor).

Práškový cukor a dusičnan draselný sa preosejú alebo zmiešajú a nechajú sa v práškovej forme. Prášok sa zapáli za vzniku dymu.

Zdroje: smoke uc Military Smokes and Obscurants smoke bomb photography

Zrieknutie: Vezmite prosím na vedomie, že obsah, ktorý poskytuje naša webová stránka, je určený výlučne na VZDELÁVACIE ÚČELY. Ohňostroje a chemikálie v nich obsiahnuté sú nebezpečné a vždy by sa s nimi malo zaobchádzať opatrne a používať ich zdravým rozumom.